Cele mai dăunătoare tipuri de toxine

Produsele de igienă domestică și personală, vopselurile folosite în industria textilă, chiar și multe medicamente conțin substanțe chimice a căror acumulare în organism produce în timp multiple efecte negative. Pentru majoritatea substanțelor chimice cu care intrăm în contact zi de zi nu se cunosc cu exactitate toate efectele potențial negative asupra sănătății umane. Totuși, există multe studii care confirmă numeroase efecte nocive ale unor astfel de xenobiotice prezente în organism.

Pe lângă xenobioticele preluate din alimentație și din mediu, corpul uman produce el însuși multe toxine, care în mod normal trebuie eliminate eficient. Încărcarea toxică a organismului cu toxine din exterior, dar și din mediul intern duce frecvent la dereglarea mecanismelor naturale de detoxifiere și bioacumularea acestora.

Expunerea organismului nostru la diferite tipuri de toxine, fie ele din alimentație, din mediu sau o consecință a proceselor metabolice din organism, este o realitate pentru foarte multe persoane, care nu realizează acest pericol pentru sănătate, deși manifestă simptome deranjante pe perioade lungi. Indiferent de diferitele tipuri de toxine care pot încărca organismul, efectele nocive asupra sănătății sunt incontestabile, atât în declanșarea, cât și în agravarea multor afecțiuni cronice.

De aceea este foarte importantă înțelegerea problemelor complexe legate de încărcarea toxică a organismului, peste ceea ce pot procesa și elimina în mod natural diferitele noastre mecanisme de detoxifiere (prin ficat, rinichi, piele, sistemul digestiv, piele). Ortodietoterapia este principala abordare în cazul acestor intoxicări și totodată aliatul cel mai de nădejde al oricăror terapii medicamentoase.

Printre cele mai frecvente substanțe toxice din organism, provenite din alimentație sau din mediu, se numără:
• Metalele grele: mercur, cadmiu, plumb etc. Conform Analytical Research Labotatories SUA (un laborator de analize care a realizat câteva premiere în testarea mineralelor și metalelor din părul uman, inclusiv corelări între aceste analize și nivelul stresului oxidativ din organism), metalele toxice intră în organism prin ingerare, inhalare sau absorbție prin piele. O sursă importantă de astfel de toxine e formată de cele transmise fătului prin placentă în timpul sarcinii, acestea putând rămâne în organism pe durata întregii vieți a individului.
• Ftalații (componente ale multor obiecte din plastic, inclusiv cele folosite la ambalarea alimentelor)
• Arsenicul (din ierbicide, pesticide, fungicide, agenți de tratare a lemnului, tutun)
• Dioxinele (printre cele mai puternice substanțe cancerigene. Se regăsesc în pesticide, în pasta de lemn folosită la fabricarea hârtiei albe etc.)
• Substanțele chimice de clorinare (folosite pentru dezinfectarea apei potabile)
• Fungii, bacteriile, virușii
• Compușii metabolici toxici ai organismului uman sau cei proveniți din activitatea agenților patogeni din organism.

Caracterul toxic al diferitor substanțe xenobiotice afectează în mod evident întregul organism, însă în funcție de specificul acestor efecte se vorbește despre câteva categorii principale de toxicitate:

• Neurotoxicitate: joacă un rol major într-o mulțime de afecțiuni severe precum Alzheimer, Parkinson, autism, ADHD (sindromul hiperactivității și deficitului de atenție), scleroză multiplă, boala Lou Gehrig, diferite tulburări comportamentale. Acumularea unor substanțe în creier (de exemplu metalele grele) provoacă în timp daune severe întregului sistem neurocerebral.
• Imunotoxicitate: este asociată cu afecțiuni precum infecții, astm, anumite forme de cancer, lupus eritematos sistemic, afecțiuni autoimune etc.
• Toxicitate pentru sistemul endocrin: asociată cu tulburări ale tuturor glandelor endocrine, diabet zaharat, obezitate, disfuncții sexuale, infertilitate, precum și instalarea precoce a pubertății. Depresia, anxietatea și alte afecțiuni mentale sunt frecvent puse în legătură cu acest tip de substanțe.
• Toxicitate pentru sistemul digestiv și ficat: atât toxine din exterior, cât și reziduuri metabolice ineficient eliminate pot provoca o gamă largă de afecțiuni precum tulburări digestive acute și cronice, migrene, retenție hidrosalină, supraponderalitate, inflamații articulare, fibromialgie, oboseală cronică etc.

EDC-urile, substanțele care dereglează sistemul endocrin

Sunt substanțe chimice, ingerate în mare măsură prin alimentație, care interferează cu sistemul hormonal și îl dereglează. Rapoarte medicale recente (Comisia pentru combaterea obezității infantile din SUA) au tras un semnal de alarmă privind efectele obezogene ale acestora (de stimulare a supraponderalității). Greutatea corporală este controlată de metabolism și sistemul endocrin. Dereglarea hormonală din cauza acestui tip de toxine explică de ce de multe ori persoanele care țin o cură de slăbire pierd foarte greu din kilogramele în exces.

În iunie 2009, Societatea Americană de Endocrinologie (organism format din 14.000 de cercetători și medici endocrinologi din peste 100 de țări) a emis un avertisment în acest sens: „chiar și expunerea infinitezimală la substanțe chimice perturbatoare ale sistemului endocrin, de fapt orice expunere la acestea, poate provoca anomalii endocrine și de reproducere, în mod special dacă expunerea se produce în perioada de dezvoltare intrauterină“. În mod surprinzător, spun specialiștii, expunerea la doze mici, dar constante, poate avea efecte mai puternice decât expunerea la doze mari.

De asemenea, în noiembrie 2009 Asociația Medicală Americană, cu sprijinul Societății de Endocrinologie din SUA, Societății Americane pentru Medicina Reproducerii și al Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor, a emis o rezoluție către guvernul SUA, solicitând minimizarea expunerii publicului la BPA (bisfenol A) și alte substanțe de tip EDC. Și Fundația pentru Cancer la Sân din America a declarat că identificarea unor asemenea substanțe toxice în produsele cosmetice arată că este imperios necesară obligarea prin lege a companiilor producătoare de cosmetice să dezvăluie pe etichetele produselor substanțele chimice conținute, pentru ca publicul larg să poată cunoaște la ce substanțe se expune.

Un studiu realizat de World Wildlife Fund (2006) a evidențiat potențialul cancerigen (în special de cancer la sân) al toxinelor de tip EDC, precum și efectele de dereglare a echilibrului hormonilor masculini și feminini la ambele sexe. Îngrijorarea cercetătorilor se referă și la suspiciunea că aceste toxine sunt bioacumulabile, adică sunt stocate în țesuturile grase din organism pe perioade foarte lungi. Acumularea toxinelor de tip EDC poate duce la efecte negative mult mai mari asupra sănătății decât expunerea inițială la acestea. Câteva tipuri de substanțe tip EDC (conform Scientific Analysis Laboratories, SUA):

• Pesticide organo-clorurate. Deși multe substanțe din această categorie nu mai sunt utilizate în agricultură de mult timp, se crede că ele persistă în sol timp de mai multe decenii. Spre exemplu, un studiu realizat pe 159 de femei diagnosticate cu cancer mamar (Liege, Belgia, studiu publicat în 2003) a evidențiat prezența pesticidului DDT în sânge, deși este o substanță a cărei utilizare fusese interzisă cu mai mulți ani în urmă.
• Bifenili policlorurați. Folosite cândva în industria lubrifianților, au fost interzise, dar mai persistă în mediu în diferite contexte, putând ajunge în alimentația umană.
• Brominați de ignifugare. Se regăsesc în covoare, unele tipuri de perne, televizoare, ecrane de computer. Se regăsesc în atmosferă sau se pot amesteca cu praful domestic.
• Ftalați. Se regăsesc în materiale plastice (inclusiv jucării), parfumuri și produse cosmetice. Unele studii au asociat expunerea la ftalați cu dereglări genitale la copii.
• Perfluorinați. Au efecte teratogene, provoacă tulburări imunitare și tiroidiene. Un studiu realizat în 2005 de Greenpeace a identificat prezența acestora în sângele ombilical al unor nou-născuți. Sunt folosiți în producerea tigăilor non-adezive, a unor produse de îndepărtare a mucegaiurilor, produse pentru ceruirea podelelor și în industria ambalajelor alimentare.

Anunțuri

5 gânduri despre „Cele mai dăunătoare tipuri de toxine

 1. Iosif Cosmina

  Sa inteleg ca noi, populatia de rand, trebuie sa recurgem la detoxifiere pentru a minimaliza efectele acestor toxine din alimente, cosmetice etc. Pot sa cumpar produsele dvs din farmacii?

  Răspunde
 2. ioana

  Acest site este foarte bine documentat si prezentat foarte explicit. Este o place sa citesti articolele acestea. Felicitari!

  Răspunde
 3. Monica

  Si din pacate lista asta poate continua. Pot sa spun ca nici cosmeticele nu fac exceptie dar nu ne putem lipsi de ele la evenimente. Oricum o detoxifiere este binevenita.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s