Cum elimini metalele grele din organism

Poluarea şi unele alimente pot fi surse de metale grele. Acestea se acumulează în organism, provocând o serie de afecțiuni și probleme de sănătate. Totuși, cel mai mare risc de intoxicare cu metale grele îl au persoanele care lucrează în mediu toxic.

Depozitarea metalelor grele vizează de regulă un organ sau un tip de țesut în particular. De exemplu, mercurul migrează cel mai ușor spre rinichi și creier, în vreme ce cadmiul se depune în artere, rinichi și în periost. Efectele toxice ale acestora sunt substanțial mărite atunci când se suprapun peste o deficiență de minerale vitale (pe care la rândul lor o pot provoca sau întreține). Metalele toxice se substituie mineralelor esențiale în diferite procese din organism, ceea ce permite funcționarea acestuia, însă produce în timp daune substanțiale. De exemplu, zincul este necesar pentru menținerea flexibilității și a tonicității arterelor. Dacă există un deficit de zinc, cadmiul preluat din alimentație sau din mediu va înlocui zincul în procesele pe care ar trebui să le îndeplinească.

În timp, însă, cadmiul șubrezește pereții arterelor, provoacă întărirea acestora și favorizează ateroscleroza, hipertensiunea și alte afecțiuni cardiovasculare grave. Din acest motiv, o abordare corectă a afecțiunilor cardiovasculare ar fi bine să includă o strategie de înlocuire a cadmiului cu zincul deficitar și, în general, o evaluare a nivelului de intoxicare cu metale grele, respectiv a nivelului mineralelor și vitaminelor.

Cele mai nocive metale grele

Plumbul este una din multele substanțe toxice de care marea majoritate a persoanelor din țările civilizate vin în contact în mod frecvent. Bateriile de mașini și vopselurile pe bază de plumb, anumite componente ale calculatoarelor, rețetele de telecomunicații, anumite obiecte de decorațiuni interioare (de exemplu corpuri de iluminat) sunt doar câteva dintre sursele uzuale de plumb.
Un studiu realizat în Polonia (2009, „Neuroepidemiology“) a demonstrat efectele nocive asupra funcției cognitive a nou-născuților în urma expunerii la plumb, dar acesta a fost primul studiu care a descoperit astfel de efecte chiar și după expunerea la cantități de plumb mai mici decât în studiile anterioare. Prezența plumbului în sângele ombilical a fost asociat de cercetători cu deficiențe cognitive inclusiv până inclusiv la vârsta de 3 ani. Nivelul de expunere descoperit a fost de 10 ori mai mic decât cel considerat ca standard în SUA în ceea ce privește expunerea copiilor, și totuși efectele toxice au fost incontestabile.

Mercurul este un alt element cu puternice efecte neurotoxice. Una dintre principalele surse de contaminare cu mercur este hrana provenită din mediul oceanic.

Cuprul este un oligoelement important în organism, dar care în cantități mari este toxic. Dacă mecanismele care controlează nivelul cuprului sunt dereglate (de ex. în unele afecțiuni hepatice sau biliare), ionii de cupru pot avea efecte nocive. Cuprul prezent în urină reflectă de regulă și concentrațiile din sânge și este simptomatic pentru prezența anumitor toxine în organism, dar poate indica și unele afecțiuni reumatice, afecțiuni renale și hepatice sau tumori. Cuprul și zincul apar împreună la analize atunci când în organism este prezent și un metal greu precum mercurul. Astfel de metale grele blochează procesele metabolice intracelulare. Metalele esențiale precum cuprul și zincul ar trebui să ajungă în interiorul celulelor, dar accesul este blocat de ionii metalelor grele. Cuprul și zincul se transformă astfel în ioni activi care se leagă de anumite proteine cu efecte nocive. Identificarea acestor metale arată că organismul nu poate face față eficient încărcării toxice și încearcă eliminarea acesteia prin ficat, rinichi și alte țesuturi. În consecință, și alte elemente precum calciul, magneziul și fierul manifestă niveluri anormale în astfel de situații.

Testarea metalelor grele

Detectarea metalelor grele se efectuează de regulă prin analize de sânge, urină și păr. Nu există un singur test care să identifice toate metalele toxice din organism. Analizele de sânge sunt concludente dacă intoxicarea s-a petrecut cu doar câteva zile sau cel mult câteva săptămâni în urmă. Aceste toxine părăsesc însă destul de repede fluxul sangvin, depunându-se în diferite organe și țesuturi, motiv pentru care analizele de sânge pot fi irelevante în cazul unei expuneri cronice.

Analiza mineralelor și a metalelor grele prezente în firul de păr este relevantă pentru identificarea nivelului de toxicitate, respectiv a anumitor deficiențe nutriționale din organism. Acest lucru se explică prin faptul că, în timpul fazei de creștere, părul este expus la mediul intern influențat de sânge, limfă și fluide extra-celulare. Pe măsura creșterii firului de păr dincolo de suprafața pielii, straturile exterioare ale acestuia se întăresc și prind în interior produșii metabolici acumulați în perioada de formare. Părul păstrează așadar o amprentă durabilă a multor substanțe din organism. Spre exemplu, la peste 100 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, cercetătorii moderni au putut descoperi urme de arsenic în părul acestuia, dovedindu-se astfel ipoteza intoxicării acestuia. Această testare oferă o evaluare importantă a echilibrului anumitor minerale, respectiv a intoxicării cu metale grele (inclusiv o estimare a duratei de expunere la acestea), însă trebuie corelată de regulă și cu alte analize.
Efectele nocive ale metalelor grele pot fi provocate de proprietățile fizice, chimice sau chiar electromagnetice ale acestora. Ele interferează cu absorbția unor nutrienți vitali și pot inhiba sau chiar inactiva complet unele enzime importante.

Studii efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului și de Comisia pentru Energie Atomică din SUA au arătat că analizarea părului oferă informații mai complete despre intoxicarea cu metale grele a organismului. Totuși, nici chiar acest tip de analiză nu oferă, singură, informații despre toate metalele grele prezente în corp. Aceste toxine sunt fixate în proteinele care formează structura părului pe măsură ce acesta crește. Dacă însă expunerea a fost îndelungată, este posibil ca metalele respective să se regăsească în cantități mai mari în anumite organe. În plus, se poate constata că pot exista fluctuări ale concentrației anumitor metale grele în diferite perioade de timp. Această situație este provocată de eforturile organismului de a detoxifia substanțe de acest tip în mod gradat, fără a suprasolicita vreun organ sau țesut.

Bine de știut!
În anumite situații, la unele persoane care manifestă semne și simptome de intoxicare cu metale grele analizele nu identifică aceste toxine. Una din explicații poate fi tipul de analize efectuate (urină, sânge, păr, anumite țesuturi) sau existenței unui mediu preponderent acid în organism (datorat unui nivel ridicat al stresului oxidativ).

Metode de detoxificare

Există mai multe substanțe de chelare a diferitor metale grele, fără de care uneori viața pacienților nu poate fi salvată. Agenții de chelare au și anumite efecte secundare substanțiale:

– elimină, pe lângă metalele grele de care se leagă, și multe minerale esențiale, provocând sau accentând deficitul de astfel de substanțe, ceea ce provoacă în plus consecințe negative asupra sănătății.
– elimină metalele grele prin intermediul rinichilor, ceea ce poate pune o presiune substanțilă asupra acestor organe.
– pot avea în sine efecte toxice asupra organismului, în mod particular a ficatului (deja suprasolicitat de procesele de detoxifiere).

Există și metode naturale de stimulare a eliminării acestor toxine din organism. Studiile au arătat ca vitamina C, aminoacizii sulfuroși, anumite plante și alge (chlorella, spre exemplu) au capacitatea de a lega și elimina aceste toxine. De asemenea, fiecare metal toxic are drept antagoniști unele minerale, care inhibă absorbția sau metabolizarea acestora. De exemplu, printre antagoniștii cadmiului se numără calciul și zincul, iar printre cei ai mercurului – seleniul. Aceste minerale benefice înlocuiesc metalele grele din diferite țesuturi și stimulează eliminarea lor.

Anunțuri

3 gânduri despre „Cum elimini metalele grele din organism

  1. Anton Mihai

    Se pot face niste analize pentru a depista ce metale grele am in organism si in ce proportii?Si ce produs al dvs ar fi mai indicat sa il consum pentru a elimina metalele? Pot achizitiona si argila de la dvs pentru o cura cu argila?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s