Glutationul și rolul său în detoxifierea organismului

Fără activitatea antioxidanților, organismul nostru ar intra în scurt timp în colaps din cauza proceselor intensive de oxidare, a lipsei apărării în fața bacteriilor, virusurilor și a proliferării celulelor tumorale, iar ficatul s-ar bloca în urma acumulării de substanțe toxice. Antioxidanții sunt așadar vitali pentru sănătatea întregului organism, iar glutationul este antioxidantul pe baza cărora funcționează toate celelalte substanțe cu acțiune antioxidantă. Cercetătorii au identificat asocierea dintre niveluri scăzute ale glutationului și îmbătrânirea, respectiv declanșarea și progresia multor afecțiuni.

Ce este glutationul?

„Baza“ proceselor antioxidante din organismul nostru se datorează unui antioxidant mai puțin cunoscut publicului, însă intens cercetat în ultimele două decenii: glutationul – un compus produs în organism, în condițiile existenței anumitor precursori. Din acest motiv nu este atât de simplu să reglăm nivelul de glutation precum pare în cazul altor antioxidanți ca vitamina C, vitamina E pur și simplu luând câteva pastile.

Glutationul (GSH) este o proteină produsă în ficat din trei aminoacizi: acid glutamic, glicină și cisteină. Are un rol esențial în procesele metabolice și activitatea imunitară, fiind baza activității antioxidante din organism. Se regăsește în aproape toate tipurile de celule din organism. Datorită poziționării intracelulare, oferă celulelor o protecție antioxidantă optimă. Poate fi prezent și în forma sa oxidată ca disulfit glutation sau glutation oxidat (GSSG). Raportul GSH/GSSG este un indicator al stării redox celulare.

Știai că deficitul nutrițional de proteine, un nivel scăzut al aportului alimentar de antioxidanți, afecțiunile inflamatorii, chimioterapia, intoxicarea cu metale grele, diferite afecțiuni care presupun activarea prelungită a sistemului imunitar sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale scăderii nivelului de glutation și ale accentuării stresului oxidativ? Acest lucru are multiple efecte nocive asupra protecției membranei mitocondriale și celulare.

Glutationul este important printre altele și în procesul de producere a limfocitelor T și a citochinelor, precum și în spermatogeneză și pentru maturarea spermatozoizilor. Identificarea unui nivel scăzut al glutationului este așadar un indicator important pentru identificarea riscului declanșării unor afecțiuni foarte grave și totodată un instrument util în efortul terapeutic de încetinire a progresiei unor afecțiuni.

Dezintoxicarea de metale grele și alte beneficii ale glutationului

Printre utilizările terapeutice ale glutationului se numără:

 • dezintoxicarea de metale grele
 • în tratamente împotriva cancerului, în special cel de ficat și în reducerea toxicității unor tipuri de chimioterapie. Institutul Național al Cancerului din S.U.A. a demarat în ultimii ani niște studii asupra efectelor potențiale ale glutationului asupra inhibării unor forme de cancer.
 • tratamentul fibrozei pulmonare. Un studiu realizat în Canada (Journal of Cystic Fibrosis, 2004) asupra fibrozei chistice a arătat că această afecțiune inflamatorie cronică se asociază cu un nivel ridicat al stresului oxidativ. Glutationul reprezintă o barieră de primă linie în calea acumulării de agenți de oxidare în organism, în acest caz în plămâni. Nivelul glutationului poate fi periculos de scăzut în plămâni, în acest caz, dacă aportul nutrițional de precursori ai acestuia este deficitar.
 • Parkinson. Un studiu realizat în 1996 în Italia (Universitatea din Sassari) a constatat niveluri scăzute ale glutationului la un lot de pacienți cu Parkinson în fază incipientă. Creșterea acestui nivel a dus la îmbunătățirea stării tuturor pacienților, precum și la o diminuare cu până la 42% a dizabilității datorate bolii în fază incipientă. Concluzia cercetătorilor a fost că glutationul poate contribui la întârzierea instalării și progresiei bolii, precum si că un nivel scăzut al acestuia se asociază cu accentuarea dizabilității în această afecțiune. Aceste concluzii sunt susținute și de alte studii care indică efectele protectoare asupra creierului ale glutationului, respectiv riscurile unui nivel scăzut al acestuia în organism. Cercetătorii cred că glutationul sprijină funcționarea creierului și prevenirea, respectiv atenuarea efectelor unor afecțiuni neurocerebrale și datorită sensibilizării unor receptori ai dopaminei din creier. Aceasta înseamnă că, chiar dacă nivelul dopaminei secretate scade (așa cum se întâmplă în astfel de afecțiuni), eficiența acestui neurotransmițător este totuși crescută.
 • Susținerea sistemului imunitar. Un nivel scăzut al glutationului a fost asociat cu o incidenţă sporită a infecţiilor şi inflamaţiilor, creşterea toxicităţii, degenerare celulară. De asemenea, glutationul acționează sincergic împreună cu alți antioxidanți. Există dovezi că vitamina C modulează nivelul glutationului în limfocite (Centre de Recherche sur le Vieillissement – The American Journal of Clinical Nutrition, 2003).
 • Scăderea hipertensiunii la pacienții cu diabet
 • Creșterea numărului spermatozoizilor etc.

Glutationul și metalele grele

În ceea ce privește protecția împotriva metalelor grele, precum și a proceselor de detoxifiere a acestora, glutationul acţionează pe trei căi:

 • legarea mercurului şi formarea unui complex care împiedică acest metal greu să se lege de proteinele celulare şi să afecteze diferite enzime şi ţesuturi;
 • complexele glutation-mercur (identificate în ficat, rinichi şi creier) sunt printre formele principale în care mercurul este transportat şi eliminat din organism;
 • glutationul sporeşte de asemenea protecţia antioxidantă a celulelor faţă de diferiţi radicali liberi asociați acestui tip de intoxicație.

Glutationul redus mediază transferul zincului, iar glutationul oxidat stimulează eliberarea zincului și transferul enzimatic al acestuia. GSH joacă un rol important și în detoxifierea altor metale grele, precum cadmiu și arsenic. În cadrul acestui proces, glutationul se combină cu seleniul formând glutation peroxidaza, care la rândul ei generează o puternică activitate antioxidantă intracelulară.

Atenție! Un nivel scăzut de glutation îți pune în pericol sănătatea

Scăderea acestui antioxidant a fost asociată şi cu alte riscuri și afecțiuni:

 • La persoanele cu un istoric de abuz de alcool, ca urmare a afectării funcţiei hepatice. Un nivel scăzut a fost identificat însă şi în alveolele pulmonare, ceea ce înseamnă un risc sporit de afecţiuni pulmonare pentru alcoolici.
 • În cazul pacienţilor cu Alzheimer. La aceştia s-a constatat un nivel ridicat de TBARS (acid thiobarbituric, indicator al activităţii oxidative), care se asociază cu un grad ridicat de oxidare a glutationului din hematii. Astfel, nivelul scăzut al glutationului a fost asociat statistic cu involuția statusului cognitiv al pacienţilor.
 • Autism. Unele studii recente au indicat asocierea dintre această afecţiune şi un nivel ridicat al stresului oxidativ, precum şi o scădere a nivelului diferitor antioxidanţi, în mod special a glutationului.
 • Astm. Cercetări realizate pe copii astmatici au identificat o corelație inversă între nivelul glutationului și severitatea crizelor de astm. Cele mai scăzute niveluri au fost identificate în timpul crizelor astmatice acute.
 • În patogeneza diabetului, a colestazei hepatice, endotoxemiei şi în unele forme de cancer.
 • Boala Crohn.
 • Oboseala cronică. Un studiu realizat în Canada (1998) a lansat ipoteza că la persoanele cu oboseală cronică (în mod frecvent datorată sau asociată cu o infecție), nivelul scăzut de glutation din organism provoacă o competiție pentru resursele de glutation între sistemul imunitar și musculatura scheletică. Ambele sisteme au nevoie de acest antioxidant pentru a funcționa optim. Întrucât sistemul imunitar are un caracter vital, sistemul muscular scheletic primește cele mai puține rezerve de glutation, acest lucru fiind una din cauzele oboselii fizice resimțite.
 • Afecţiuni cardiovasculare. Un nivel scăzut al glutationului a început să fie considerat un indicator al unui risc mărit de complicaţii cardiovasculare cu potenţial letal.
 • Ciroză hepatică. S-a constatat că pacienții cu ciroză au niveluri scăzute ale cisteinei, glutationului și albuminei.
 • HIV. Glutationul este esențial pentru funcționarea aproape tuturor celulelor din organism și joacă un rol important în protejarea acestora. Un studiu realizat la Stanford University Medical School (S.U.A., 1997) a demonstrat faptul că nivelul scăzut de glutation a reprezentat un factor de pronostic pentru rata supraviețuirii la pacienții cu HIV care nu erau diferențiați prin alte caracteristici. Deficiența de glutation a fost asociată așadar cu o progresie mai rapidă a HIV.

Măsurarea nivelului glutationului

Deoarece un nivel ridicat al stresului oxidativ generează deficiențe ale glutationului intracelular, pentru evaluarea nivelului total al acestuia se pot efectua testări ale nivelului stresului oxidativ (care, dacă este ridicat, indică o scădere a glutationului) precum și testarea aminoacizilor care intră în componența glutationului sau care participă la sinteza acestuia. Se poate evalua de asemenea și raportul dintre glutationul redus și cel oxidat.
Este demonstrat că stresul oxidativ este una din cauzele majore ale multor afecțiuni cronice sau cu potențial letal, de la bolile pulmonare inflamatorii la cele cardiovasculare, afecțiuni neurodegenerative, fibroză chistică, numeroase infecții virale, cancerul colorectal sau accelerarea procesului de îmbătrânire.

Interesant este faptul că s-a descoperit un nivel substanțial ridicat de glutation la persoanele și animalele care trăiesc la altitudini ridicate, fiind asociat și cu o creștere a nivelului de hepatii.

Glutationul este așadar un element esențial în evaluarea nivelului de intoxicare al organismului, precum și a eficienței proceselor naturale de detoxifiere. Este totodată și un instrument util în pronosticarea declanșării sau a evoluției multor afecțiuni cu potențial letal.

Anunțuri

2 gânduri despre „Glutationul și rolul său în detoxifierea organismului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s