Markerii detoxifierii (2)

Un număr din ce în ce mai mare de persoane suferă de afecțiuni cronice și urmează treatamente pentru afecțiuni cardiovasculare, tulburări digestive, alergii, tulburări hormonale și multe altele. Un număr alarmant de mare de tineri și copii suferă de sindromul oboselii cronice, tulburări digestive, sindrom ADHD. Iar la toate acestea se adauga cifrele tot mai crescute ale îmbolnăvirilor de cancer.

Caracterul epidemic al multor afecțiuni cronice, la vârste și la populații din ce în ce mai diversificate, stârnește numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește influența nutriției și a stilului de viață asupra îmbolnăvirilor. Numărul cercetărilor și al rapoartelor medicale care indică o legătură directă între toxinele la care suntem expuși în mod frecvent și declanșarea diferitor afecțiuni este în creștere. A doua jumătate a secolului XX a adus, odată cu dezvoltarea industrială fără precedent, și o creștere fără precedent a substanțelor chimice nocive din aer, apă, sol, alimente în mod particular în țările civilizate. Situația paradoxală este că multe persoane se obișnuiesc cu diferite simptome (dereglări digestive și de tranzit intestinal, oboseală cronică, dureri de cap, iritații, imunitate scăzută etc.), fără a realiza că acestea reprezintă semne și simptome ale unor dereglări care în timp afectează atât calitatea vieții, cât și buna funcționare a organismului.

Exisă multe studii care avertizează asupra efectelor extrem de nocive ale multor substanțe chimice care ajung în contact cu organismul uman. Cu toate acestea, nu toate efectele potențial nocive ale noilor substanțe, aditivi chimici și compuși industriali cu care intrăm în contact în fiecare zi au fost evaluate complet.

Principala cale de intrare a multor substanțe toxice în organismul uman este tractul digestiv, respectiv prin alimentația. Sir Anthony Bassler, profesor de gastroenterologie din New York, concluziona în urma cercetărilor sale de 25 de ani: ”Fiecare medic ar trebui să înțeleagă că toxemiile intestinale sunt cea mai importantă cauză primară și totodată factor de contribuție la multe afecțiuni și tulburări din organismul uman“.

Markeri ai nivelului de toxicitate al organismului

Indolul și skatolul

Indolul și skatolul sunt doi compuși organici formați în intestin în urma descompunerii bacteriene a aminoacidului triptofan. Au un puternic miros fetid, regăsindu-se de regulă în materiile fecale.

Dacă testarea fecalelor iese pozitivă pentru indol înseamnă că în intestin sunt prezente bacterii care pot transforma triptofanul în anumiți compuși metabolici (indol, acid piruvic, amoniac). Bacteriile respective folosesc acidul piruvic și amoniacul pentru a se hrăni, dar indolul nu este procesat și de aceea se acumulează în organism.

Prezența anumitor bacterii este depistabilă prin identificarea indolului (precum E.Coli, Streptococcus faecalis, Proteus Sp, Aeromonas punctata etc.), iar altele dau rezultate negative la testul cu indol, deși ele sunt prezente în organism (Aeromonas salmonicida, Pseudomonas Sp, Salmonella Sp, Proteus mirabilis etc.).

Orotatul de potasiu în urină este un semn al detoxifierii ineficiente a amoniacului la nivel hepatic și al unui nivel scăzut de arginină, ambele fiind asociate cu proliferarea bacteriilor intestinale patogene.

Testul Indican din urină arată o digestie deficitară a proteinelor și o activitate intensivă a bacteriilor patogene din intestin. Este un semnal al ineficienței detoxifierii la nivelul ficatului.

Nivelul porfirinelor din urină poate fi un indicator al severității intoxicării cu metale grele sau alte toxine din mediu. Porfirinele sunt proteine implicate în formarea hemului (o componentă a hemoglobinei) măsurabilă în urină. Porfirina este o proteină importantă în procesele de detoxifiere din organism. Este un indicator utilizat și pentru depistarea autismuluila copii.

Nivelul pH-ului – indicator al unui mediu propice infecțiilor și afecțiunilor inflamatorii

S-a demonstrat că pH-ul urinei este un indicator relevant pentru aciditatea întregului organism. Un pH urinar de 7 indică un echilibru acido-bazic în organism, un pH de 6,5 înseamnă un mediu acid, iar un pH de 6 indică un mediu foarte acid. Un pH echilibrat influențează substanțial sănătatea întregului organism, absorbția de vitamine și alți nutrienți, eliminarea toxinelor, producția de energie și eficiența sistemului imunitar.

Persoanele cu un pH acid (provocat în principal de o alimentație bogată în proteine de origine animală, cu un aport insuficient de legume și fructe care au pH bazic) suferă frecvent de probleme cum ar fi oboseala cronică, migrene, tulburări digestive, alergii, diabet etc. pH-ul se poate măsura prin analize de sânge și urină.

Reclame

4 gânduri despre „Markerii detoxifierii (2)

 1. Andreea Grecu

  Citind cele scrise de dvs in articol, stau si ma intreb daca si medicii sunt foarte bine informati in ceea ce priveste acesti markeri. Eu am mers la gastroenterolog si nu mi-au fost recomandate analize in acest sens!! Oare nu ar trebui sa faceti o campanie impreuna cu medicii pentru a veni in ajutorul pacientilor? Educatia sanitara lipseste din pacate in tara noastra!

  Răspunde
 2. Soare george

  Interesant articolul.si educativ. Inteleg ca sanatatea este data de o alimentatie echilibrata. Greu in zilele noastre sa ai alimentatie echilibrata. Voi incerca aceasta echilibrare cu niste suplimenti nutritivi.

  Răspunde
 3. Sofia

  Probabil ca acestia se analizeaza doar la cerere, daca pacientul este cat de cat educat in privinta aceasta. Genul asta de informari chiar sunt bune.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s