woman with vegetables and hamburger

Pervertirea gustului. Cum facem diferenta intre natural si artificial

Gustul nu este doar acel simt care ne face sa savuram mancarea sau bautura, ci si o metoda naturala straveche de evaluare a alimentelor.
Gusturile si pofta de anumite alimente au reprezentat de-a lungul evolutiei umane o modalitate foarte eficienta de a selecta alimentele de care organismul are nevoie si care ii fac bine.

In ultimii 50 de ani insa, aceasta capacitate de orientare a omului a fost tulburata de utilizarea potentiatorilor de gust artificiali. Consecinta este evidenta: poftim si avem tendinta sa mancam mai mult din alimente care au gust bun, fara a mai putea fi avertizati in mod natural (prin gust, miros, aroma) ca respectivele alimente gustoase contin ingredinete extrem de nocive pentru sanatate.

Ce sunt potentiatorii de gust?

Potentiatorii de gust sau de aroma sunt o categorie de E-uri cu efecte nocive pe termen mediu si lung. Din ce in ce mai multe studii indica faptul ca incidenta alarmanta a bolilor cardiovasculare, inflamatorii, autoimune, canceroase, dar si a supraponderalitatii la copii, adolescenti si adulti sunt strans legate de aceste toxine din alimentatie. Cu cat consumul de alimente procesate, cu aditivi chimici si potentiatori de gust este mai mare si incepe de la o varsta mai frageda, cu atat mecanismele naturale de protectie, digestie, detoxifiere si selectie alimentara ale organismului sunt mai dereglate.

In societatea moderna in care o mare parte din dieta zilnica este compusa din alimente procesate industrial, conserve, alimente congelate, mancare tip fast-food si diferite tipuri alimente si bauturi cu potentiatori de gust, vechea zicala ca „ceea ce-ti place e bun pentru tine” nu mai este valabila. Gustul resimtit pe limba, dar si receptorii din creier sunt dereglati de aceste ingrediente, iar sistemul digestiv, neadaptat la consumul acestora, incepe sa functioneze defectuos.

Stiai ca potentiatorii de gust sunt responsabili in buna masura de tendinta de ingrasare? Excitarea artificiala a gustului si „pacalirea” senzatiei de satietate (motiv pentru care continui sa consumi anumite produse desi simti ca esti plin), bruiajul anumitor procese de neurotransmitere precum si a secretiei de insulina – toate acestea stimuleaza consumul si pofta de produse care contin potentiatori de gust si duc in timp la ingrasare si dificultatea de a pierde in greutate. Iar afectiunile cronice cu potential letal care sunt o consecinta a supraponderalitatii nu mai sunt un secret…

In afara de efectele nocive asupra organismului datorate compozitiei chimice, potentiatorii de gust aduc insa un neajuns suplimentar, aparent nu atat de grav: pervertirea gustului. Practic acest tip de aditivi obisnuiesc consumatorii sa savureze si sa pofteasca preponderent dupa alimente care contin astfel de excitatori de gust. Nu e de mirare ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate (mezeluri, branzeturi procesate, dulciuri din comert, chips-uri si alte produse tip snack), fast food, etc, isi „pierd” gustul pentru alimente naturale. Sporind consumul de alimente procesate, organismul este supus unui stres permanent si cronic, ceea ce explica incidenta foarte mare a afectiunilor cronice, alergice, imunologice inca de la varste tinere.

In timp se ajunge la situatia ca consumatorii (si in mod special copiii) nu mai au pofta sa manance fructe si legume crude, carne sau alimente mai putin procesate.

Stiai ca multi aditivi si potentiatori de gust care in multe tari sunt interzisi in hrana pentru bebelusi sunt permise in alimentatia copiilor? Chiar si multe alimente asa-zis naturale, despre care reclamele sustin ca sunt sanatoase pentru copii, contin potentiatori de gust care genereaza in timp o forma de dependenta fata de gusturile artificiale, indepartand copiii de la consumul alimentelor naturale.

Potentiatorii de gust sunt meniti, alaturi de conservantii artificiali, sa mentina cat mai mult gustul produselor procesate, ambalate, in conserva dar si al celor cu durata mica de expirare si sa mascheze orice modificare de gust datorata alterarii sau modificarii ingredientelor (datorata continutului mare de aditivi chimici sau chiar si numai trecerii timpului). Produsele trebuie sa isi mentina gustul chiar si daca a trecut mai mult timp de la producerea si ambalarea produsului.

Acest lucru nu se intalneste in natura: fructele, spre exemplu, isi modifica gustul si consistenta in timp, nucile devin rancede, etc iar gustul lor depinde de factori naturali precum vremea, seceta, etc. Alimentele procesate insa trebuie sa isi pastreze tot timpul acelasi gust (indiferent daca gustul ingredientelor poate varia), motiv pentru care conservantii si potentiatorii de gust sunt nelipsiti.

Detoxifierea sau intoarcerea la natural si sanatos

Totusi, nu suntem neajutorati in fata acestei invazii de alimente cu ingrediente daunatoare sanatatii. Mai mult, putem adopta o alimentatie care sa ofere organismului ceea ce are nevoie, cu cat mai putini aditivi chimici si potentiatori de gust si putem chiar sa savuram aceste alimente cel putin la fel de mult cum savuram candva sosurile de friptura, chips-urile, dulciurile cu arome, etc. Primul pas este este detoxifierea organismului.

Cura de detoxifiere cu ColonHelp contine ingrediente naturale, bogate in fibre (psyllium si semintele de in) si Omega 3 (semintele de in) precum si un complex de plante (coriandru, oregano, cimbru, chimen) si argila care regleaza sistemul digestiv in urma consumului prelungit de alimente cu aditivi si arome artificiale, ajuta sistemul imunitar sa reactioneze atunci cand este cazul (si nu in mod eronat si excesiv precum in cazul alergiilor sau, mai grav, al afectiunilor autoimune) si contribuie la normalizarea absorbtiei de nbutrienti si a eliminarii de toxine si reziduuri.

Doza zilnica de ColonHelp iti da o senzatie de satietate naturala, benefica, datorata fibrelor din psyllium si seminte de in. Odata ce oferi organismului tau un repaus de la alimente nocive, stimulezi functia de detoxifiere naturala si ii oferi substante nutritive importante (precum Omega 3 din ColonHelp), mai multe procese din organism vor functiona mai bine – inclusiv receptorii de gust, fara a fi nevoie de stimularea lor artificiala. poftele de dulce, diferite snack-uri sau alimente procesate se va diminua considerabil dupa aceasta cura de detoxifiere.

Cat de naturale sunt aromele identic naturale?

Spre deosebire de S.U.A., unde aromele din alimente trebuie intotdeauna mentionate ca fiind fie naturale, fie artificiale, in Europa legislatia solicita numai prezenta mentiunii „arome” pe ambalaj, chiar daca aromele si potentiatorii de gust din compozitie sunt doar „identic naturale” (conform European Food Information Council).

Stiai ca multe medicamente (in special antiinflamatoare, care sunt una din cele mai utilizate categorii de medicamente fara reteta din lume) contin potentiatori de gust si aroma, ca sa nu mai vorbim de indulcitori artificiali si coloranti?

Multi potentiatori de gust sunt folositi pentru a masca gustul sau calitatea defectuoasa a produselor. Chiar si cand gustul unor astfel de produse este foarte bun, iar aromele sunt „identic naturale”, exista suspiciuni din ce in ce mai mari ca acesti aditivi sunt responsabili printre altele de declansarea la copii a unor afectiuni precum ADHD (sindormul deficitului de atentie si hiperactivitate), deficiente de imunitate etc.

Potentiatorii de gust obosesc sistemul nervos

Despre asa-numitele excitotoxine continute in aceti potentiatori de gust, neurochirurgul si profesorul de medicina de la University of Mississippi Dr Blaylock arata ca ele stimuleaza receptorii de pe limba dar si cei din creier, motiv pentru care multi cercetatori sustin ca astfel de substante sunt implicate in declansarea unor boli degenerative ale creierului precum Parkinson, Alzheimer, Huntington, dementa etc.

MONOGLUTAMATUL DE SODIU este cel mai frecvent potentiator de gust din alimente si bauturi. Este o substanta regasita in organismul uman, avand printre altele rol neurotransmitator. Suprasolicitarea receptorilor MGS din creier sau din alte organe prin consumul de MGS sintetic duce insa la grave dezechilibre de sanatate. Aceasta substanta adaugata in mod artificial in alimente pacaleste creierul ca mancarea are un gust excelent si ca trebuie consumat peste limita satietatii.

MSG este adaugat in alimente de multi ani, dar cantitatea in care este utilizat de catre industria alimentara s-a dublat o data la fiecare deceniu dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Initial, datorita faptului ca este derivat dintr-un aminoacid, nu s-a crezut ca prezinta vreun pericol, ba chiar se credea ca da mai multa energie consumatorului. Abia in anii ’60 doi oftalmologi au descoperit ca la soarecii de laborator MSG se asocia cu degenerarea retinei si a acuitatii vizuale. In anii ’70 s-a descoperit chiar ca MSG afecteaza si creierul, incetineste cresterea, genereaza tendinta spre obezitate si probleme de fertilitate, in special la animalele tinere. In acea vreme MSG era inclus in foarte multe produse alimentare pentru bebelusi.

Chiar daca pe eticheta unui produs scrie „fara monoglutamat de sodiu”, asta nu inseamna ca aditivul nu este inclus in compozitie sub o alta denumire.Exista multe ingrediente alimentare (de exemplu proteinele hidrolizate, sau unele ingrediente din bulionul de rosii) care contin MGS intr-o forma sau alta, fara ca legea sa oblige producatorii sa specifice acest lucru.

Stiai ca MGS a fost recunoscut ca avand efecte toxice inca din 1968 si ca chiar si o cantitate mica din acest aditivi paote creste apetitul cu pana la 40%?

Deoarece afecteaza procesele de neurotransmitere, MGS contribuie la supraponderalitate, diabet si afectiuni cardiovasculare, duce la modificarea metabolismului prin dereglarea secretiei si sensibilitatii la insulina etc.

Dulce, acru, sarat, amar – pana in 1996 cand Universitatea din Miami a descoperit „umami” existau doar stravechile 4 gusturi. Umami mai este numit si gustul „savuros” si explica multe lucruri pana acum mai putin intelese despre alimentatie. Desi termenul (provenit din japoneza) este nou, gustul in sine nu e o noutate. De-a lungul istoriei gastronomiei, in special in Japonia si China, gustul umami era potentat prin adaugarea in hrana a unor preparate de regula fermentate, care erau bogate in bacterii sanatoase pentru organism.

Astazi, din pacate, excitarea excesiva a gustului umami prin consumul de alimente si bauturi cu monoglutamat de sodiu se perpetueaza in mod chimic, cu consecinte nefaste inca incomplet studiate. Pofta de gustul umami nu inseamna ca trebuie sa consumam mai multe alimente cu MGS, ci ca trebuie sa regasim acest gust printr-o alimentatie cat mai naturala, renuntarea pe cat posibil la alimentele cu MSG, precum si prin detoxifierea organismului si reobisnuirea papilelor gustative si a creierului cu surse naturale de stimulenti ai umami.

Alimentele bogate in gustul umami au aminoacizi care sunt mai usor de digerat decat proteinele complete. Cand insa pofta de a consuma alimente care stimuleaza gustul umami este exacerbata prin actiunea potentiatorilor de gust artificiali, umami nu mai reprezinta un beneficiu ci un real pericol pentru sanatate.

Inca de pe vremea romanilor si a vechilor greci exista un „potentiator de gust” facut dintr-o zeama de peste fermentata. In 1825, un gastronom celebru numit Brillat-Savarin (parintele celebrelor savarine) vorbea in tratatul sau „Fiziologia gustului” despre asa-numitul gust savuros „osmasome”, despre care previziona ca oamenii de stiinta din viitor vor cerceta mai multe. In 1908 un chimist japonez a reusit sa izoleze monoglutamatul de sodiu dintr-un fel de sos facut din alge, frecvent folosit pentru aromatizarea mancarurilor traditionale japoneze.
Substante care excita gustul umami e gasesc in multe alimente naturale (legume, carne, ciuperci etc). Problema apare in momentul care gustul umami este excitat de potentiatori de gust artificiali, in concentratii mari (intrucat se regasesc in majoritatea alimentelor procesate).

Gustul se educa!

Apetitul pentru anumite gusturi se explica biochimic prin faptul ca, spre exemplu, alimentele naturale dulci sunt o sursa de calorii, cele sarate sunt recunoscute de organism ca sursa de minerale, iar gusturile acru si dulce nu sunt in mod instinctiv placute pentru majoritatea persoanelor deoarece in mod natural ele se asociaza cu alimente alterate (fermentate) sau otravitoare (cele amare).

Totusi, gustul amar, spre exemplu, este cel mai sanatos dintre gusturi. Foarte multe plante cu efect terapeutic (in mod special cele pentru ficat si vezica biliara, dar nu numai) sunt amare, principiile active care dau acest gust avand dovedite valente terapeutice.

Modificarea obiceiurilor alimentare si detoxifierea organismului necesita timp, rabdare si vointa. Insa efectele benefice pe termen scurt (starea ta generala de zi cu zi si energia pe care o ai), respectiv pe termen lung (prevenirea si tratamentul diferitor afectiuni) sunt majore si merita efortul. ColonHelp iti propune nu doar o cura de detoxifiere eficienta, ci si un stil de viata sanatos, din care detoxifierea si alimentatia naturala sunt o parte foarte importanta.

Excesul de aditivi si potentiatori de gust in batoanele de tipul cereale cu ciocolata, care sunt date in mod frecvent copiilor, duce la oprirea dezvoltarii celulelor nervoase si afecteaza neurotransmitatorii?

Uleiurile volatile si principiile aromate naturale din ColonHelp ajuta la reglarea digestiei, stimularea secretiilor hepatobiliare si ajuta si receptorii de gust sa se reobisnuiasca cu arome naturale. Nu intamplator patrunjelul, chimenul, oregano si coriandrul continute in cura de detoxifiere cu ColonHelp erau binecunoscute populatiilor din vechime ca conservanti naturali ai alimentelor, precum si pentru proprietatile de curatare si normalizare a digestiei si tranzitului, precum si pentru efectele imunostimulente. Aceste condimente-medicamente au fost incluse in formula naturala a ColonHelp alaturi de semintele de in si taratele de psyllium pentru o detoxifiere naturala, blanda si o stimulare a functiilor digestive, excretorii, imunitare si de regenerare naturale ale organismului.

2 thoughts on “Pervertirea gustului. Cum facem diferenta intre natural si artificial

  1. Ioana

    Adevarul este ca noi consumam pentru placerea gustului cantitati mari. E greu sa-ti reeduci creierul dupa ce l-ai obisnuit altfel atata timp.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s