Sistemul nervos enteric sau creierul din stomac

„Creierul din stomac” nu este o simpla metafora, ci denumirea sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric (SNE), cu celule localizate de-a lungul peretilor intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subtire si colon) care formeaza un sistem unitar. Celulele sunt similare ca structura si functie cu cele care se gasesc in creier si se afla in stransa legatura atat cu sistemul digestiv, cat si cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite si primeste impulsuri prin neurotransmitatori, inregistreaza experiente si reactioneaza la emotii. Creierul cerebral si „creierul din stomac” se influenteaza reciproc, iar implicatiile acestui fapt sunt importante pentru intelegerea, prevenirea si tratarea multor afectiuni digestive, dar si neuronale si psihoemotionale.

Sistemul nervos din tractul digestiv controleaza digestia si tranzitul in mod independent de creier. Totusi, cercetatorii considera ca functiile si actiunea acestui sistem nervos este mult prea complexa pentru a servi doar la digestie.

Neurogastroenterologia este eniul care studiaza modul complex in care acest sistem nervos interactioneaza cu intregul tract gastrointestinal dar si cu sistemul nervos central si cu cel cerebral.

Sistemul digestiv influenteaza starea de spirit

Functionarea corecta sau defectuoasa a acestui „creier din stomac” are un impact major asupra starii psihice si a tonusului mental. Multe afectiuni gastrointestinale (colita, sindromul colonului iritabil) au la baza disfunctii ale acestui sistem nervos. Dr. Gershon (profesor la Columbia-Presbyterian Medical Center din New York, unul din fondatorii neurogastroenterologiei) arata ca multe cercetari recente demonstreaza modul in care acest a doilea creier interactioneaza cu sistemul nervos central.

Cand trecem printr-un episod de panica, in tractul digestiv sunt eliberati hormoni de stres care stimuleaza numerosii receptori din sistemul nervos enteric – de aici senzatia de „fluturi in stomac”. De aesmenea, in cazuri de emotii puternice, suprastimularea receptorilor de serotonina din tractul digestiv poate provoca diareea, la fel cum suprastimularea celulelor nervoase din esofag ne face sa avem probleme de deglutitie. De asemenea, in cazul pacientilor cu Alzheimer sau Parkinson se constata in mod frecvent probleme cu constipatia, lucru explicat recent prin faptul ca celulele nervoase din tractul digestiv sunt la fel de afectate ca cele din creier.

95% din serotonina din organism se afla in tractul digestiv. Digestia incepe cu o secretie de serotonina in mucoasa intestinala. Receptorii aflati aici transmit celulelor nervoase comanda de secretie a enzimelor digestive si a motilitatii intestinale. Serotonina are si rolul de a informa creierul despre activitatea digestiva, iar 90% din comunicare se desfasoara dintre tractul digestiv spre creier.

Nu este de mirare in acest context ca dupa o cura de detoxifiere te simti mai bine nu doar in privinta digestiei si a tranzitului, dar ai si mai multa energie in fiecare si faci fata mai bine stresului. Nu este magie, ci efectul direct al functionarii optime a secretiei si receptarii de substante cu rol neurotransmitator in tractul digestiv, precum si al eliberarii intestinului demulte toxine si reziduuri.

Stiai ca majoritatea neurotransmitatorilor (serotonina, dopamina, glutamatul, norepinefrina, oxidul nutric) se gasesc in sistemul nervos enteric si chiar ca 95% din serotonina din organism provine din intestin? Din acest motiv medicamentele antidepresive au in mod frecvent si efecte secundare gastrointestinale (diaree sau constipatie). Stimularea receptorilor prin astfel de medicamente duce la eliberarea de serotonina in tractul digestiv, ceea ce declanseaza initial peristaltismul intestinal si diaree, iar ulterior blocarea acestui proces, deci constipatie (conform Dr. Gershon).

Conform Dr. Gershon, sinapsele din creier si sinapsele neuronale din sistemul nervos enteric sunt asemanatoare, fapt care ajuta la intelegerea unor fenomene precum incidenta crescuta a tulburarilor gastrointestinale la copiii cu autism, precum si nivelul crescut de serotonina din sangele acestora. Serotonina este unul din cei mai importanti neurotransmitatori, iar secretia acesteia este reglata in tractul digestiv. Ea joaca un rol important in peristaltismul intestinal si secretia de fluide, dar in mod special in comunicare dintre sistemul nervos enteric si creier, deci este implicata in multe afectiuni ale tractului digestiv. Nu intamplator, cercetari recente legate de sindromul colonului iritabil s-au centrat pe studiul serotoninei.

Sistemul digestiv si tulburarile de comportament sau de invatare

In ultimii ani, mai multe cercetari au demonstrat legatura directa dintre sanatatea sistemului digtestiv (si implicit, buna functionare a sistemului nervos enteric) si comportamentul uman. Studiile legate de sindromul ADHD sunt doar un exemplu in acest sens. Functia cognitiva este influentata de procesele digestive nu doar datorita nutrientilor sau a toxinelor rezultate in urma digestiei, dar si prin interactiunea complexa a sistemului nervos enteric cu cel nervos central.

Sistemul nervos enteric, sistemul nervos central si stresul

Conform Harvard Medical School, functionarea defectuoasa a proceselor sistemului nervos enteric poate fi cauza sau efectul unor stari asociate de regula doar cu sistemul nervos cerebral (anxietatea, depresia, stresul). Asa se explica situatiile frecvente in care unele persoane sufera de tulburari gastrointestinale fara cauza evidenta, desi la o analiza mai atenta se constata ca sufera de stres cronic. Mai multe voci din cercetarea medicala sustin ca afectiunile celor doua sisteme, digestiv si nervos central, nu pot fi abordate terapeutic decat tinand cont de interconexiunile dintre ele.

Cercetari recente sustin ca pacientii cu sindromul colonului iritabil au in mod frecvent analize gastrointestinale normale, deoarece in realitate aceasta afectiune este una psihosomatica, nu strict intestinala, asa cum se credea initial. Acest lucru se datoreaza modului in care dereglarile digestive si intestinale afecteaza sistemul nervos si invers.

Dr Mayer (profesor la University of California) arata ca pana la 70% din pacientii pe care i-a tratat pentru diferite afectiuni digestive cronice au avut in trecut experiente traumatizante sau foarte stresante. Gestionarea psihoemotionala defectuoasa a acestor situatii influenteaza clar sanatatea tractului digestiv si invers.

Nu doar functionarea optima a tractului digestiv si a „creierului din stomac” sunt afectate de stres si de diferite tulburari psihoemotionale, dar si reactia la stres este influentata de sanatatea digestiva, din care flora bacteriana sanogena este un element foarte important. Cercetari recente au demonstrat faptul ca si modificarile minore ale florei bacteriene intestinale au o influenta directa asupra starii psihoemotionale, dar si ca problemele de digestie si disbiozele (dezechilibrul microflorei intestinale) pot fi cauza unor tulburari neurologice si psihoemotionale. Cercetatorii au remarcat ca aceste dezechilibre, precum si rezistenta scazuta la stres, pot fi manifestari ale unor probleme la nivelul sistemului digestiv si al celui nervos enteric, care la randul lor sunt afectate de modificarea florei digestive sanatoase, de alimentatie si de diferite substante toxice si agenti patogeni.

Sistemul nervos enteric si sanatatea oaselor

Ce se intampla in tractul digestiv, deci si in sistemul nervos enteric, influenteaza direct declansarea si evolutia unor afectiuni aparent fara nicio legatura cu acesta. Spre exemplu, un studiu din 2010 al unor cercetatori din S.U.A. si India (publicat in „Nature Medicine”) a sugerat ca blocarea secretiei de serotonina din tractul digestiv a combatut cu succes osteoporoza la menopauza (studiu pe animale de laborator). Ideea ca alimentatia si sanatatea sistemului nostru gastrointestinal joaca un rol in probleme precum menopauza, osteoporoza, diferite afectiuni autoimune, cardiovasculare si altele nu este noua, insa cercetarile ultimilor ani confirma din ce in ce mai mult aceasta ipoteza.

Detoxifierea si refacerea echilibrului intestinal

Echilibrul delicat al „ecosistemului” bacterian din intestinul nostru poate fi perturbat de diferite toxine provenind din medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, anticonceptionale etc), substante chimice din apa, aditivi si excitotoxine din alimente, cafea, alcool etc. De aceea este foarte important ca digestia, tranzitul, asimilarea nutrientilor, eliminarea toxinelor si protectia oferita de mucoasa intestinala sa functioneze corect.
ColonHelp este un produs natural, o formula echilibrata si eficienta care ajuta sistemul tau digestiv sa se regenereze in urma efectelor alimentatiei dezechilibrate, a aditivilor alimentari, a poluarii, fumatului, excesului de alcool, a consumului de medicamente. In urma curei de detoxifiere vei simti imbunatatiri in aspecte ale sanatatii pe care nu le credeai legate de digestie (nivelul de energie, rezistenta la afectiuni respiratorii si infectii, imbunatatirea calitatii somnului, o stare psihica mai buna etc). Secretul sta in faptul ca un sistem digestiv sanatos influenteaza direct toate mecanismele princiaple ale organismului.

Probioticele refac flora intestinala

Una din principalele recomandari dietetice pentru vindecarea si normalizarea proceselor digestive si de tranzit este consumul de probiotice. Acestea au un rol foarte mare in regenerarea florei intestinale sanatoase.

Consumul de alimente procesate este unul din factorii majori ai dereglarilor digestive, dar si factorul declansator (conform unor cercetari recente) al unor afectiuni neurologice, psihoemotionale sau cerebrale. Nu intamplator mai multe studii au aratat ca copii care sufera de deficit de atentie si hiperactivitate (sindromul ADHD) sufera de regula si de diferite forme de tulburari digestive favorizate de alimentatia lor.

Cercetarile au aratat ca modificarea florei bacteriene in urma consumului de antibiotice a provocat la animalele de laborator tulburari de comportament de comportament, care au incetat dupa administrare. Sistemul digestiv este afectat nu doar de medicamente, ci si de alimentele cu aditivi chimici, toxine, poluanti, precum si de efectele psihosomatice ale stresului prelungit. Nu este de mirare ca multe persoane au diferite tulburari digestive, care sunt strans legate de multe alte afectiuni pe termen scurt si lung.

Detoxifierea intestinala si sanatatea organismului

In mod frecvent, persoanele care urmeaza o cura de detoxifiere pot constata pentru o perioada anumite simptome precum dureri de cap sau stari similare unei raceli usoare. Stimualarea popularii intestinale cu bacterii benefice (care in timpul curei cu ColonHelp se produce datorita efectului simbiotic al probioticelor din iaurt si al prebioticelor din fibrele de psyllium is semintele de in) duce la distrugerea si eliminarea unei bune parti din bacteriile patogene. Acest proces genereaza anumite toxine si reziduuri pe care organismul le elimina prin fecale, urina, transpiratie, respiratie.

Asa se explica simptomele trecatoare de la inceputul unei cure de detoxifiere. Efectele benefice asupra sistemului digestiv si implicit asupra celui nervos, imunitar, cerebral sunt insa substantiale si pe termen lung.

Conform medicului neurolog si nutritionist Dr. Natasha Campbell-Bride (autoarea unei carti despre legatura intre sanatatea intestinala si tratamentul unor afectiuni precum autismul, dislexia, depresia, schizofrenia) arata ca legatura dintre digestie si sanatatea sau afectiunile neuronale si psihomental este indubitabila. Disbioza (proliferarea florei patogene din intestin) si incarcarea organismului cu toxine sunt factori declansatori ai multor afectiuni digestive (precum intestinul permeabil), care la randul lor provoaca tulburari neurologice si psihoemotionale. Pentru reglarea functionarii sistemului digestiv, a sistemului nervos enteric si in consecinta si a sistemului nervos central sunt necesare doua strategii:
• Stimularea eliminarii toxinelor si a reziduurilor care afecteaza sistemul digestiv si provoaca stari inflamatorii, dereglari imunitare si altele
• „Repararea” mucoasei intestinale (a carei dereglare provoaca sindromul intestinului permeabil) si refacerea echilibruui bacterian precum si hranirea bacteriilor benefice din intestin.

Cura de detoxifiere cu ColonHelp este o metoda naturala, blanda si eficienta de detoxifiere a tractului digestiv, de sustinere a regenerarii acestuia. Avand in vedere cercetarile care fac legatura intre sanatatea tractului digestiv si buna functionare a intregului organism (creierul, sistemul cardiovascular, imunitatea, procesele de vindecare, procesele hormonale, starea de spirit, energia zilnica etc), cea mai inteleapta strategie pentru sanatate este detoxifierea si reglarea functiilor tractului digestiv.

Fibrele si acizii grasi Omega 3 (cu rol antiinflamator si de normalizare a tranzitului), plantele cu rol de stimulare a secretiilor digestive, argila mineralizanta si cicatrizanta – toate aceste ingrediente contribuie la sanatatea sistemului tau digestiv.

Anunțuri

Un gând despre „Sistemul nervos enteric sau creierul din stomac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s