Stilul de viaţă modern versus stilul de viaţă tradiţional

Pentru o stare de sănătate optimă „este bine să conştientizăm faptul că suntem ceea ce măncăm, dar şi ceea ce nu măncăm” (prof. dr. Gh. Mencinicopschi), organismul uman fiind influenţat – pozitiv sau negativ – atât de alimentele consumate cât şi de cele care ar trebui consumate pentru aportul lor nutritiv. În mod obişnuit, efectele adverse ale alimentaţiei se văd după o perioadă de timp mai mult sau mai puţin îndelungat (ani, zeci de ani), în funcţie de gradul de sensibilitate sau toleranţă al fiecărui individ.

Calitatea alimentelor are in general două faţete:

 • calitate senzorială: partea atrăgătoare, dar deseori mincinoasă reprezentată de gust, miros, culoare, aromă, savoare, saţietate, palatabilitate, suculenţă. Aceasta este şi primul factor care determină achiziţia şi consumul unui aliment şi tocmai pe acest lucru se bazează şi majoritatea campaniilor de marketing.
 • calitate nutriţională: reprezintă valoarea biologică a alimentelor care nu poate fi evaluată direct prin simţuri, însă reprezintă faţa adevărată a calităţii alimentelor, cea care împreună cu stilul de viaţă activ previne apariţia bolilor, încetineşte procesele de îmbătrânire şi asigură o stare de sănătate durabilă.

Deşi în mod ideal între cele două faţete ar trebui să existe un echilibru, alimentele industrializate, rafinate, conţin o contradicţie puternică. Partea senzorială este extrem de frumoasă şi prezentată ca bună – supraorganoleptizare – cea nutriţională este aproape inexistentă, majoritatea oamenilor ajungând astfel spre deosebire de înaintaşi să mănânce fără a se hrăni in realitate.

Organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi sunt reprezentaţi de enzime alimentare active (se găsesc din abundenţă în vegetale crude), proteine, glucide, lipide, minerale, fitochimicale (antioxidanţi, fitoestrogeni), vitamine. Nutrienţii pot fi asimilaţi din alimente cât mai puţin prelucrate, orice proces tehnologic ducând la spolierea alimentelor de elementele benefice conţinute. Alimentele industriale rafinate sunt dezechilibrate nutriţional, sărace în nutrienţi esenţiali, însă bogate in zaharuri rafinate (sunt astfel hiperglicemice, aterogene, cancerigene), grăsimi artificiale (margarine), proteine cu valoare biologică scăzută (colagen – şorici, tegumente, gluten etc). Vitaminele adăugate alimentelor sunt compuşi de sinteză cu activitate biologică scăzută. Tot in cursul procesării alimentelor li se adaugă coloranţi şi conservanţi – pentru a prelungi durata valabilităţii – majoritatea lor obţinuţi prin sinteză chimică. Aditivii alimentari, cunoscuţi şi ca E-uri, dau alimentelor o faţă atrăgătoare, îndeplinind funcţii de coloranţi, conservanţi, îndulcitori, antioxidanţi, potenţiatori de gust şi aromă, emulgatori, agenţi de îngroşare etc.

Alimentele moderne au şi densitate energetică mare, uneori peste 500 kcal la 100 grame de produs, determinând apariţia supraponderalităţii (BMI peste 25) şi a obezităţii (BMI peste 30).

Privind doar cu jumătate de secol în urmă, se constată deosebiri radicale între stilul de viaţă modern şi cel tradiţional.

Principalele caracteristici ale stilului tradiţional:

– activitate fizică regulată, caracterizată de mersul pe jos
– gândire pozitivă
– respectarea orelor de masă, luarea mesei într-un cadru liniştit, familial
– consumul de alimente naturale, provenind din multiple surse alimentare agricole tradiţionale
– studiile de paleoalimentaţie au descoperit că omul, în perioada de vânător-culegător avea în spectrul său alimentar plante şi animale aparţinând la peste 300 de specii naturale, reprezentând o adevărată diversitate ce oferea rezistenţă fizică, sănătate şi performanţe mentale
– înaintaşii îşi preparau de regulă hrana în casă fără a utiliza aditivi alimentari, grăsimi artificiale, uleiuri sau zaharuri îndelung rafinate
– în alimentaţia tradiţională consumul de carne se făcea moderat, fără consumul preparatelor din carne de tip mezel, specialităţile din carne pregătindu-se acasă urmând reţete tradiţionale
– se ridicau de la masă când încă le mai era foame, evitând starea de imbuibare
– de două ori pe săptămână se ţineau posturi (miercurea şi vinerea), evitând produsele de origine animală
– produsele de cofetărie sau patiserie erau consumate doar la evenimentele festive şi majoritatea erau pregătite in casă
– nu existau lanţuri de restaurante de tip fast-food
– nu consumau băuturi răcoritoare, energizante, ci apă de izvor. Băuturile alcoolice consumate erau fabricate in casă
– alimentele consumate nu aveau densitate calorică excesivă, iar porţiile erau moderate. De exemplu, o porţie de mâncare la un restaurant de tip fast food poate atinge valori calorice de peste 1000 kcal, în timp ce o porţie de mâncare tradiţională are în jur de 200 kcal.

În cazul alimentaţiei tradiţionale, agricultura nu se practica la un nivel superintensiv, alimentele nu erau iradiate, conservate, aditivate, semipreparate pentru a fi gătite la microunde sau congelate pentru o perioada indelungată de timp. Legumele nu creşteau in substraturi sintetice în sere sau solarii primind doar lumina artificială şi fertilizanţi. Animalele şi păsările nu erau furajate cu nutreţuri chimizate, plante modificate genetic, hormoni, nu erau private de mişcare şi lumină naturală. Toate aceste modificări au un impact puternic negativ asupra compoziţiei cărnii, ouălor, laptelui.

Caracteristicile stilului de viaţă modern:

– stilul de viaţă este sedentar, efortul fizic este minim sau chiar lipseşte cu desăvârşire favorizând apariţia bolilor metabolice (obezitate, diabet tip II), boli cardiovasculare, maladii neurodegenerative, cancere etc.
– mesele sunt luate la intervale haotice, pe principiul „cand apucăm” şi până la suprasaturaţie, favorizând astfel surplusul de greutate dar şi apariţia problemelor digestive (dispepsii, maldigestie sau indigestie)
– gustările sunt consumate la intervale neregulate şi în cantităţi crescute (pe stradă, în mijloacele de transport, in faţa televizorului sau a calculatorului) devenind adevărate festinuri d.p.d.v. caloric
– micul dejun a fost înlocuit in multe cazuri de o cină consistentă
– alimentele sunt consumate pentru că sunt ieftine sau gustoase chiar şi atunci când nu există senzaţia de foame. La masă in locul apei sunt preferate sucurile carbogazoase bogate in zahăr si coloranţi sau alte alimente fluide (bere, lapte, cafea). Acestea nu potolesc setea, sunt încărcate caloric, însă sunt placute papilelor gustative
– nu există episoade de restricţie alimentară voluntară (post) pentru a oferi organismului posibilitatea de a se detoxifica de anumiţi nutrienţi, E-uri, poluanţi
– procesul de prăjire este folosit în exces, alimentele fiind contaminate cu substanţe neurotoxice şi cancerigene (acrilamida, acroleina, hidrocarburi policiclice aromate)
– utilizarea cuptorului cu microunde la încălzirea sau prepararea mâncării scade valoarea nutritivă a alimentelor şi generează modificări periculoase in microstructura lor
– asocierea incorectă a alimentelor ce duce la procese de fermentaţie şi putrefacţie cancerigene
– consumul unei cantităţi infime de fibre alimentare (necesarul pentru o persoana adultă este de 25-40g/zi) datorită neglijării consumului de fructe şi legume proaspete sau alimente integrale nerafinate
– nerespectarea bioritmurilor circadiene individuale, alternanţa perioadelor de activitate cu perioadele de odihnă. Utilizarea neurostimulentelor bogate in cofeină (ceafea, ceai negru, băuturi energizante), taurină (băuturi energizante), zaharuri (batoane energetice).

Aceste modificări în dieta adultului s-au făcut o dată cu modernizarea stilului de viaţă şi preluarea avantajelor oferite de industrializare, primindu-se insă la pachet şi dezavantajele dietei vest-europene. Aceste modificări au fost introduse şi in dieta copiilor, aceştia ajungând să manifeste boli pe care părinţii lor le sufereau la vârste mult mai înaintate. Un exemplu elocvent este cel al osteoporozei: alimentele superprocesate sunt foarte bogate in fosfor şi sodiu care împiedică fixarea calciului în oase. La toate acestea se adaugă şi surplusul de cafeină şi băuturi carbogazoase care la rândul lor stimulează eliminarea calciului. Astfel copiii şi tinerii nu îşî pot acumula mineralele, în special calciul, la nivel osos în cantităţi optime determinând fragilitatea osoasă şi apariţia osteoporozei.

Părăsind stilul de viaţă tradiţional şi adoptând un stil de viaţă nou, neadecvat biologiei individuale, o populaţie îşi poate pierde identitatea, îşi poate altera cultura şi puterea de a dăinui în timp. Orice schimbare este benefică atunci când este realizată in mod inteligent şi constructiv, acest lucru aplicându-se din plin în cazul alimentaţiei. Pe lângă plăcere, mâncatul trebuie sa fie un act responsabil care să furnizeze organismului substanţe indispensabile in lupta cu uzura zilnică (radicalii liberi), cu agenţii patogeni, poluanţii şi stresul; oferă combustibilii necesari activităţilor cotidiene (glucide, grăsimi) dar şi piese de schimb pentru înlocuirea celor uzate (proteine, acizi graşi esenţiali).

Corpul uman este cel mai performant computer, al cărui software reprezentat de materialul genetic poate primi informaţii corecte de la alimentele naturale sau informaţii viciate datorită prelucrării şi chimizării excesive. Privită din acest unghi dieta devine nu doar un consum de alimente ci şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, activ care să fie păstrat pe parcursul întregii vieţi.

Reclame

29 de gânduri despre „Stilul de viaţă modern versus stilul de viaţă tradiţional

 1. Anda

  In urma cu 3 ani am facut prima cura de detoxifiere cu produsul ColonHelp. La prima vedere gustul in combinatie cu iaurtul a fost rau. Apoi dorindu-mi aceasta cura de ColonHelp am inceput administrarea lui cu o banana pasata, un mar ras sau suc de rosii. In aceste combinatii ColonHelp are un gust foarte bun. De atunci de doua ori pe an fac cate o cura de detoxifiere cu acest produs ColonHelp si ma simt foarte bine. ColonHelp chiar ma ajuta. Celor care nu le place gustul produsului ColonHelp le recomand sa -l administreze ca mine si rezultatele sigur vor fi cele dorite.

  Răspunde
 2. Carmen

  Prima mea cura de detoxifiere cu produsul ColonHelp a fost in urma cu un an, cand a avut loc un concurs ”ColonHelp te trimite in vacanta.” Concurs in urma caruia am castigat sanatate nu o vacanta. Cu aceasta ocazie am facut o cura de detoxifiere cu ColonHelp, am invatat sa beau 2l de apa zilnic si sunt foarte multumita. ColonHelp dupa parerea mea este un produs eficient .

  Răspunde
 3. Ariadna_aris

  Buna ziua! Am incercat anul trecut sa fac o detoxifiere personalizata, de mine, am mancat numai iaurturi, supe, fructe si legume! Nu m-am simtit bine! Nu am putut sa iau mai mult de 3-4 zile aceste alimente. Insa, din toamna am inceput o cura de detoxifiere cu produsul de la Zenyth Pharmaceuticals, ColonHelp. Am luat timp de 4 luni doar cate o lingurita din acest produs, dimineata. Fata de 3 -4 zile cat am putut administra din produsele pe care eu le-am ales pentru detoxifiere si 4 luni cat am administrat produsul ColonHelp, este o diferenta maaare :-). Ma bucur ca l-am descoperit (cu ajutorul mamei, careia ii multumesc pe aceasta cale) si cu siguranta voi face in continuare cate 2 cure pe an.
  Seara faina si o saptamana usoara!

  Răspunde
 4. Robert

  A facut nenumarate cure cu diverse produse,am administrat periodic medicamente pentru slabire dar rezultatele nu au fost cele scontate. In urma cu ceva timp,am inceput cura cu produsul ColonHelp.Au inceput sa apara si rezultatele. Greutate mai mica cu 2 kg in doua luni.
  Daca si in continuare scad in greutate sunt hotarat sa fac cura 3 luni de doua ori pe an.

  Răspunde
 5. Eliana

  Prefer alimentatia traditionala.Sarmalute,sunculita,afumatura, fapt pentru care am cumparat Detoxicolon. A fost inposibil sa-l administrez datorita gustului.Iintr-un final am hotarat sa incep o cura cu alt produs si am ales ColonHelp.Il combin cu mar ras, are gust placut si am si slabit. ColonHelp este un produs deosebit.

  Răspunde
 6. Monnyy

  Am vizionat aseara emisiunea pe care o sponsorizati de la Prima TV si mi-a placut. Ma bucur ca ni se ofera explicatii utile cu privire la alimentele pe care suntem tentati sa le luam de pe rafturile din super-market. O emisiune utila!! Foarte frumos! Sa o tineti tot asa! Felicitari ColonHelp.!

  Răspunde
 7. Dascalu Florin

  Eu imi pun intrebarea..daca exista oameni si companii care stiu ce inseamna mancarea sanatoasa, de ce nu formeaza o asociatie care sa-i combata pe acei comercianti care produc si vand alimente pline de chimicale? Nu acestia ne intoxifica organismul? De ce trebuie sa existe otrava si antidotul? Nu am trai mai mult si mai bine toti daca am manca sanatos?

  Răspunde
 8. Viorica Tache

  Buna ziua! Am vazut ca sustineti o emisiune pe Prima Tv si va felicit! Admir persoanele care au vointa sa tina o dieta si sa slabeasca! Ideea este ca ar trebui sa avem un venit destul de bun..sa ne putem permite toate acele alimente bio prezentate de nutritionista. Suntem saraci si din aceasta cauza mancam prost! Unii, ce-i drept, nu stiu sa se uite pe etichete, dar si cei ce se uita..aleg tot ce-i mai ieftin…ca nu isi permit. Si asa ne imbolnavim si ne ingrasam…Poate ColonHelp isi merita banii si merita incercat!

  Răspunde
 9. Dorina

  Chiar interesante articolele dumneavoastra. Acum inteleg necesitatea detoxifierii o data sau de doua ori pe an.A-mi face din dieta un stil de viata i-mi este foarte greu dar o detoxifiere pe an voi face.

  Răspunde
 10. Doina

  De astazi incep cura de detoxifiere. Am primit acasa flaconul de ColonHelp. Vreau sa scap de durerile de cap si articulare, de somnolenta ne justificata si chiar de astenia de primavara care incepe.

  Răspunde
 11. Crina

  Urmaresc cu interes emisiubea Ajutor vreau sa slabesc! de la Prima TV. Va felicit pentru sponsorizarea acestei emisiuni. Este o emisiune deosebita ce m-a comvins sa folosesc si eu in alimentatia zilnica ColonHelp pentru surplus de fibre.

  Răspunde
 12. Ema

  Stilul de viata traditional presupunea si un timp petrecut acasa pentru pregatirea mesei, familia statea impreuna, comunicarea era mult mai dezvoltata. Astazi suntem mereu pe fuga si nu avem niciodata timp pentru cei dragi.

  Răspunde
 13. Crina

  Nici nu mai stii ce sa consumi in ziua de azi. Din ce am vazut la stiri si lactatele sunt nesigure existand riscul contaminarii cu aflatoxina, legumele si fructele sunt injectate cu chimicale pentru o productie cat mai mare si fara daunatori, carnea contine fie hormoni, fie risti sa cumperi carne de cal in loc de vita.

  Răspunde
 14. Stefania

  Eu incerc sa am un stil de viata sanatos, dar este foarte greu si este forte greu in perioadele de primavara si iarna pentru toate legumele sunt scumpe si fara gust, iar parerea mea este ca fara legume nu poti spune ca ai un stil de viata sanatos.

  Răspunde
 15. Adelina

  Dupa o cura de ColonHelp facuta la finalul anului trecut,am inceput de ieri o cura de detoxifiere si mai puternica cu produsul ColonHelp Detox Forte. Sunt incantata de acest nou produs.

  Răspunde
  1. Lucia

   Te inteleg perfect. Am urmat si eu o cura cu produsul Colon Detox Forte si este intr-adevar un produs bun. Si mai eficient decat. ColonHelp. Am folosit ambele produse,sunt foarte multumita de ele.

   Răspunde
 16. Tania

  Eu am fost diagnosticata cu sindrom de colon iritabil si am schimbat si alimentatia. Nu mai consum nimic cu zahar si daca simt nevoia de dulce consum doar miere. As dori totusi s a reglez si flora intestinala si cred ca Probiotic Forte mi s-ar potrivi cel mai bine, din ce am citit pe site la produse,.

  Răspunde
 17. Lizeta

  Ieri am vazut o vedeta la Tv, care arata fantastic la 40 de ani. Ma gandeam ca, ok este slaba pt ca face sport, dar si pielea ei arata grozav…nu are celulita. Secretul, pentru o piele frumosa si pentru un aspect cat mai frumos, fara celulita, a spus ca este DETOXIFIEREA. Anual face cure de detoxifiere, in acest fel scoate toxinele acumulate in grasime si pielea capata un aspect mai neted. Foare interesant! nu stiam ca este atat de importanata detoxifierea

  Răspunde
 18. Mihaela

  Cred ca unora le prieste fast-foodul, altora le prieste mancarea traditionala. Cred ca ar trebui sa ne ascultam si organismul.

  Răspunde
 19. Ramona Vasile

  NItritii si nitratii sunt elemente chimice pe care le ingeram odata cu mestecarea fiecarei bucati de carne. Sunt folosite in industria alimentara la scara larga si au efect de conservant. Oare unde vom ajunge cu acest cumul de substante nocive?

  Răspunde
 20. Rodica Stanca

  Ganditi-va ce efecte are cuptorul cu microunde asupra organismului nostru, asupra celulelor!! Daca incalziti la microunde o bucata de piept de pui o sa constatati ca nici gustul nu mai este bun si ca s-a deshidratat. Asa se intampla cu toata mancarea…toata!!

  Răspunde
 21. Ortansa

  Facand detoxifiere anuala, ma simt mai energica, mai calma, cu ten si par stalucitor,Detoxifierea o fac anual cu produsul ColonHelp. Il folosesc de 3 ani si sunt foarte multumita de ColonHelp. ColonHelp chiar ma ajuta .

  Răspunde
 22. Mircea

  Anul acesta am folosit si eu ColonHelp pentru detoxifiere si sunt multumit de el. Eu am mai si slabit. Administrat conform indicatiilor da rezultate foarte bune. Sunt multumit de ColonHelp.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s