Toxinele, prezente în organism încă din faza embrionară

Un studiu realizat de Environmental Working Group (S.U.A.), împreună cu cinci laboratoare din S.U.A., Canada și Europa a analizat sângele ombilical extras de la 10 copii născuți în 2007 și 2008. Premisa era că fătul este protejat de placentă de multe din toxinele cu care mama intră în contact din mediu sau prin alimentație (din alimentele consumate, din ambalajele acestora sau din instrumentele de preparare a hranei).

Cercetătorii au constatat prezența a 232 de substanțe toxice (compuși chimici industriali, pesticide, unele interzise cu mulți ani în urmă, dar care evident rămăseseră în sol în cantități substanțiale, dioxine, bisfenol A etc.) la toți nou-născuții testați, printre care:

– Bisfenol A (BPA). Compus chimic folosit în producerea maselor plastice policarbonate, a amalgamurilor dentare, a recipientelor din plastic pentru alimente și băuturi, a CD-urilor și a biberoanelor din plastic (până în 2011, când Agenția Europeană pentru Securitatea Alimentelor a interzis utilizarea bisfenolului A în compoziția biberoanelor).

Deși reprezentanții industriei chimice susțin că riscurile pentru om sunt neglijabile, rezultatele testelor de laborator pe cobai au generat îngrijorări majore referitoare la riscurile asupra sănătății umane (pubertate precoce la fete, cancer de prostată sau de sân, anomalii reproductive).

În 2009, Canada a devenit prima țară care a interzis biberoanele din plastic ce conțin bisfenol A și a inclus această substanță pe pe lista substanțelor toxice, în pofida opoziție industriei chimice. În Europa, exemplul Canadei a fost urmat de Franța și Danemarca, țări care au hotărât în mod unilateral interzicerea biberoanelor de acest tip.

– Substanțe chimice folosite în industria parfumurilor sintetice și în cea cosmetică (identificate la 7 din 10 bebeluși). Multe dintre acestea au un efect de bioacumulare, adică rămân mult timp în organism, în concentrații care le depășesc pe cele regăsite în mod normal în mediul înconjurător.

Companiile din industria cosmetică nu sunt obligate să dezvăluie zecile sau uneori chiar sutele de compuși chimici din „parfumurile” din compoziția produselor lor întrucât rețeta acestora este considerată „marcă înregistrată“. Cu alte cuvinte, în combinația numită „parfum“ se pot ascunde o mulțime de substanțe toxice.

– PFOA (acid perfluorooctanoic), substanță aflată în componența vaselor neaderente de tip teflon (alte studii au indicat o legătură directă între concentrația mare de PFOA și unele afecțiuni tiroidiene și pulmonare și un risc crescut de cancer).

– Substanțe chimice industriale, înălbitori industriali, substanțe ignifuge, pesticide și reziduuri petrolifere, mercur, plumb, hidrocarburi poliaromate, pesticide interzise în agricultură cu mulți ani în urmă, dar care persistă încă în mediu etc.

Studiul EWG a constituit prima testare oficială a sângelui ombilical pentru 261 dintre respectivele substanțe chimice și prima identificare oficială în sângele ombilical a 209 dintre acestea. Se stie ca 180 dintre aceste substanțe sunt cancerigene la oameni sau animale, 217 sunt toxice pentru creier și sistemul nervos, iar 208 pot avea efecte teratogene.

Cercetătorii au afirmat că dacă ar fi fost testat sângele ombilical pentru mai multe substanțe, este posibil să fi fost identificate mult mai multe. Aceste analize presupun însă un proces extrem de complicat: producătorii de substanțe chimice folosite în industria alimentară, textilă sau farmaceutică nu sunt obligați să furnizeze guvernului sau publicului informații despre cum pot fi detectate substanțele chimice respective în organismul uman. Pe de altă parte, foarte puține laboratoare au echipamentele, expertiza sau banii necesari pentru a efectua acest tip de teste și a dezvolta noi metode de identificare. În plus, costurile sunt foarte mari: pentru studiul EWG, acestea s-au ridicat la 10.000 dolari pentru fiecare mostră analizată.

Dacă bebelușii au fost expuși la un număr atât de mare de substanțe chimice toxice în mediul intrauterin, devine evident că adulții sunt încă și mai expuși la acestea în mod constant și pe perioade lungi.

Anunțuri

5 gânduri despre „Toxinele, prezente în organism încă din faza embrionară

 1. Popovici Simona

  S-a vorbit la un moment dat pe canalele media despre plastic in general..si a inteles toata lumea ca nu este bun!! De ce mai este pus in vanzare sub forma de biberoane si alte vase de uz domestic? Fara sa vrem venim in contact cu acele toxine de care vorbiti dvs..incepand din maternitati pana in supermarket-uri. Alimentele le cumparam in ambalaje de plastic. Sunt si unele care nu contin Bisfenol? Ar trebui sa gasim pe eticheta aceste informatii? Merci

  Răspunde
 2. Daniela

  ColonHelp junior,dau si eu copilului meu in varsta de 6 ani,pentru detoxifiere. La micul dejun ,cu iaurt ColonHelp junior este hrana preferata a copilului meu.Contine fibre, fructe, are gust placut si este natural100%.

  Răspunde
 3. Delia

  ColonHelp Junior am administrat si eu in trimestrul 3 de sarcina. M-a ajutat in constipatie si datorita fructelor continute m-am si vitaminizat. ColonHelp junior este un produs din putinele care in aceea perioada chiar mi-a folosit. Fac o pauza dar reincep administrarea produsului ColonHelp junior deoarece este placut la gust si-mi face si detoxifierea organismului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s